Niezdrowe tłuszcze podnoszą ryzyko niepłodności

Kobiety, które chcą zajść w ciążę, powinny unikać niezdrowych tłuszczów nie tylko z obawy przed przytyciem.
Z najnowszych badań amerykańskich wynika bowiem, że dieta bogata w tłuszcze typu trans, takie, jakich pełno np. we frytkach i innych smażonych potrawach, podnosi ryzyko niepłodności u kobiet.

Artykuł na ten temat publikuje pismo „American Journal of Nutrition”. Nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans powstają głównie w procesach produkcji żywności (przede wszystkim tłuszczów spożywczych) pod wpływem różnych czynników fizycznych i chemicznych. Bogatym ich źródłem są na przykład smażone potrawy czy wyroby ciastkarskie. Jak potwierdzają liczne badania, spożycie dużych ilości tych związków znacznie podnosi ryzyko schorzeń o podłożu zapalnym, jak choroby serca i układu krążenia czy cukrzyca. Jest to m.in. związane z tym, że tłuszcze trans wpływają na aktywność receptora PPAR-gamma zaangażowanego w procesy zapalne i metabolizm glukozy.

Wiadomo, że leki działające na ten receptor zwiększają szanse na zajście w ciążę u kobiet z zespołem policystycznych jajników, któremu towarzyszą brak jajeczkowania i kłopoty z płodnością.

Aby poznać wpływ tłuszczy trans na kobiecą płodność, badacze z Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda w Bostonie przeanalizował dane zebrane w grupie 8 tys. 555 zdrowych kobiet, pielęgniarek. Wszystkie były mężatkami i w latach 1991-99 próbowały zajść w ciążę lub w nią zaszły. W czasie badań kobiety dwukrotnie wypełniały ankietę na temat składników swojej diety.

Okazało się, że każdy dwuprocentowy wzrost spożycia tłuszczów trans kosztem węglowodanów, podnosił ryzyko niepłodności średnio o 73 proc. Gdy wzrost ich spożycia odbywał się kosztem kwasów tłuszczowych omega-3 ryzyko rosło o 79 proc., a gdy kosztem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – ponad dwukrotnie.

Jak podkreśla prowadzący badania dr Jorge E. Chavarro, ryzyko niepłodności podnosiło się już przy stosunkowo niewielkim wzroście spożycia tłuszczów trans.

Zdaniem autorów pracy, odkrycie to dostarcza kolejnych dowodów przemawiających za potrzebą ograniczenia tłuszczów trans w diecie. „Jest to dobry pomysł nie tylko dla kobiet, które pragną zajść w ciążę” – komentuje dr Chavarro.

Niedawno Amerykańska Komisja ds. Leków i Żywności (FDA) nałożyła na producentów żywności obowiązek oznaczania na etykietach zawartości tłuszczów trans w produkcie. Dotyczy on wyłącznie pokarmów, które zawierają ponad pół grama tych związków w jednej porcji.

zrodlo: wiadomosci.onet.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: