Czerwone wino szansą na długowieczność

Jedna z substancji występujących w winogronach może wyraźnie przedłużać życie myszy – potwierdziły to badania naukowców z Hiszpanii, Australii i Stanów Zjednoczonych. Co ciekawe, badania dotyczyły myszy, odżywiających się tłusto i zbyt kalorycznie.

Okazało się, że te z otyłych myszy, którym podawano obecny w czerwonym winie resveratrol miały o blisko 1/3 większą szansę przeżycia.

Pozytywne działanie resveratrolu, jako substancji przeciwutleniajacej, chroniącej tkanki przed uszkodzeniem były już znane. Przy jej pomocy udawało się przedłużyć życie drożdży, muszek i robaków, teraz jest już dowód na pozytywne działanie u gryzoni.

Naukowcy podkreślają, że substancja ta pozwala zapobiec ujemnym skutkom otyłości u myszy. U ludzi potwierdzono już jej działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

zrodlo: interia.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: