Smak zależy od nastroju

Wahania nastroju wywołują u nas zmiany wrażliwości na niektóre smaku – uważają naukowcy z Uniwersytetu Bristolskiego. Na przykład, gdy czujemy się zdenerwowani słabiej odczuwamy gorycz.

To, jak odczuwamy smaki zależy od procesów chemicznych, zachodzących w mózgu. Odkrycie to może pomóc na przykład w leczeniu depresji, której towarzyszy obniżony poziom niektórych neuroprzekaźników. W zależności od tego, czy leki antydepresyjne podwyższają u pacjentów poziom serotoniny, czy noradrenaliny, zaczynają oni mocniej odczuwać smaki słodki i gorzki, albo kwaśny i gorzki.

Testy smaku mogą w przyszłości pomóc skuteczniej dobierać leki poprawiające nastrój. Jest także druga strona medalu. Badaniami zainteresowały się firmy produkujące substancje smakowe. Gdyby na przykład udało się ograniczyć w ich produktach zawartość cukru, przez dodanie do nich substancji wzmacniających odczuwanie słodyczy, ktoś mógłby na tym sporo zarobić.

zrodlo: interia.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: