Cholesterol przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera

Niezdrowa dieta bogata w cholesterol przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera – informuje „New Scientist”.
Już wcześniejsze badania na myszach, którym podawano pokarm bogaty w cholesterol, wykazały, że ich mózgi produkują więcej beta- amyloidu, białka związanego z chorobą Alzheimera. Wiadomo również, że choroba ta częściej dotyka otyłych.

Zespół Bretta Garnera z australijskiego Prince of Wales Medical Research Institute w Sydney badał, w jaki sposób ludzkie i zwierzęce komórki nerwowe regulują swój poziom cholesterolu. Okazało się, że podobnie jak komórki zwane makrofagami, neurony wykorzystują do pozbywania się cholesterolu białka zwane ABC. Gdy w komórkach człowieka oraz chomika udało się zwiększyć ekspresję genów, odpowiedzialnych za kodowanie tych białek, spadło wytwarzanie beta-amyloidu.

Przy okazji okazało się, że pozakomórkowe białko apoE znakomicie reguluje usuwanie cholesterolu z neuronów. Jedna z mutacji genu ApoE została rozpoznana jako genetyczny czynnik ryzyka. U osób, które ją mają, częściej dochodzi do zachorowania na alzheimera.

Zdaniem australijskich naukowców leki zwiększające aktywność białek ABC mogą spowalniać postęp choroby.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: