Jedzenie owoców morza korzystne dla płodu

Jedzenie owoców morza przez ciężarne kobiety korzystnie wpływa na rozwój neurologiczny ich nienarodzonych dzieci – donosi ostatni numer pisma „The Lancet”.

Owoce morza są bowiem podstawowym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, związków koniecznych do prawidłowego rozwoju mózgu. Jednak pomimo tego w wielu krajach świata, także USA, lekarze radzą przyszłym matkom ograniczenie spożycia tego typu pokarmu, ze względu na zawarte w nich neurotoksyny.

Grupa badaczy z National Institutes of Health i Bristol University, pod kierunkiem Josepha Hibbelna, postanowiła sprawdzić zasadność takiego postępowania oraz określić wszystkie potencjalne korzyści i zagrożenia. Przeprowadzili oni rozległe badania, które wykazały, że dzieci kobiet, spożywających poniżej 340 g ryb tygodniowo, mają znacznie niższy iloraz inteligencji niż pociechy mam, jedzących dużo pokarmu pochodzenia morskiego.

Ponadto restrykcyjne spożycie ryb wiązało się z większym ryzykiem przyszłych zaburzeń sprawności ruchowej oraz upośledzoną zdolnością komunikacji międzyludzkiej i gorszym przystosowaniem społecznym.

Autorzy podsumowują: – Nie znaleźliśmy żadnych dowodów popierających nakaz ograniczonego spożywania owoców morza przez przyszłe matki. Przeciwnie – uważamy, że ciężarne panie powinny jeść ich więcej. 340 g tygodniowo to za mało, aby dziecko zdrowo się rozwijało.

zrodlo: onet.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: