Miedź dobra dla serca

Odpowiednia dawka miedzi w codziennej diecie może korzystnie wpływać na serce – informuje „Journal of Experimental Medicine”.

Wiadomo, że w dużych dawkach miedź jest toksyczna – powoduje niedokrwistość, uszkadza wątrobę i nerki. Jednak małe dawki są niezbędne dla zdrowia – miedź bierze udział na przykład w reakcjach utleniania i tworzeniu tkanki łącznej.

Naukowcy z University of Louisville Medical Center oraz USDA Human Nutrition Research Center przeprowadzili badania na poddanych stresowi myszach. Okazało się, że suplementy miedzi ochroniły ich serca przed patologicznym powiększeniem i niewydolnością krążenia. Grupa kontrolna, która dostawała za mało miedzi, miała kłopoty z sercem. Ochronny efekt miedzi ma prawdopodobnie związek z wytwarzaniem białka, pod wpływem którego rosną nowe naczynia krwionośne. Jeśli by wyniki badań na myszach odnieść do ludzi, potrzebowalibyśmy około 3 miligramów (tysięcznych części grama) na dobę. Dobre źródła miedzi to na przykład awokado, fasola, groch, orzechy, soczewica, ziarno pszenicy, szpinak, rodzynki, śliwki, wątróbka, nerki, ryby, kraby oraz krewetki. Gotowanie potraw w miedzianych naczyniach może podnosić jej zawartość w gotowych daniach – niekiedy aż za bardzo.

Typowe objawy niedoboru miedzi to między innymi niedokrwistość, podwyższony poziom cholesterolu, obrzęki, wypadanie włosów. Miedzi często brakuje osobom po 55. roku życia, chorym na nerki, pacjentom po oparzeniach i ciężkich urazach, a także alkoholikom i narkomanom.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: