Skórka jabłka chroni przed rakiem

Zawarte w skórce jabłka związki zabijają komórki nowotworowe albo przynajmniej hamują ich rozwój – informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Naukowcy z Cornell University analizując skórkę obraną z ponad 100 kilogramów jabłek (odmiany red delicious) rozpoznali w niej 12 związków – triterpenoidów, które po dodaniu do hodowli tkankowej niszczą komórki nowotworów wątroby, jelita i piersi, lub przynajmniej hamują ich rozwój. Trzy z tych związków nie były wcześniej opisywane w fachowej literaturze.

Zdaniem prowadzącego badania prof. Rui Hai Liu, skórka może być częściowo odpowiedzialna za antynowotworowe działanie całych jabłek.

onet.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: